RAIN GARDEN COMES TO NEWINGTON

Thursday, November 14, 2013

For Immediate Release:

November 1, 2013

RAIN GARDEN COMES TO NEWINGTON

NEWINGTON, NH & DURHAM, NH—A high-impact, high-visibility rain garden has been installed in front of the Langdon Public Library in Newington, NH, by the UNH Stormwater Center (UNHSC). The library is currently undergoing a $1.79 million renovation and addition project.

The installation was part of the Great Bay Municipal Bioretention Program, otherwise known as “Biopalooza,” which was established through a partnership between the UNHSC and the Southeast Watershed Alliance (SWA) to assist watershed municipalities in implementing and tracking pollutant-load reduction through improved stormwater management.

Newington installation features a rain garden designed by Altus Engineering and provided to the town at no additional cost. The grant funded the materials, and the town road crew in cooperation with the Bauen Corporation (the builder for the Langdon Library renovation/addiation project) excavated and installed the system.

Langdon Library Director Scott Campbell remarked: “When Town Planner Tom Morgan informed me that Newington had received this grant, he described the type of situation UNHSC wanted to remediate – a high-visibility spot in need of beautification with a chronic drainage problem. I immediately pointed to “Lake Langdon.” 

The problem spot was a depressed triangle of clumpy, poorly growing grass in front of the library. It was not uncommon for the area to flood with up to a foot of standing water after a heavy rain, which would often take days to disperse. Compounding the problem is the fact that the town garage is just up the street, so this stretch of Nimble Hill Road gets heavily salted in the winter.

“We believe the rain garden will address the drainage problem while beautifying the area with appropriate plantings,” noted Melissa Prefontaine, chair of the Library Board of Trustees. “Since we were already redoing the parking and grounds for the new building, this project fit perfectly into the construction timeline.”

James Houle, program manager for the UNH Stormwater Center, noted: ”As communities become more dense, stormwater needs more sophisticated management. With these grants, we can help communities manage stormwater in ways that have multiple benefits.”

Before (top), during construction (middle) and after construction (bottom) pictures of the Newingto Bioretention system.

 


###