UNH Campus Journal
UNH  |  Calendar  |  Storm/Emergency
Home | Archive | Subscribe/Unsubscribe Contact

Fairchild Facelift Inside and Out

By Jody Record, Campus Journal Editor
July 23, 2008


Fairchild's new entrance is now handicap accessible.

The second oldest dorm on campus is set to welcome back students come fall now that its interior renovations have been completed.

Fairchild Hall was totally gutted when the $8.5 million project began last year. The newly designed interior allowed room for an elevator and other changes necessary to bring the 1915 building up to code.


On the ground level, where the full common kitchen is located, the vestibule was opened up by taking down a wall. Adding more windows in the rec area there enhanced the feeling of space and light. Windows in the study areas on each floor were also increased, making the spaces feel bigger simply by increasing the light.

Adding the elevator resulted in two fewer beds per floor but it makes for a better building, says project manager Rich Rouleau. All told, 25 beds were lost in the redesign. The dorm will now house 126 students in 15 single, 24 double and 21 triple rooms. And, there’s air conditioning.


A 4th floor triple.



Space was also taken to increase the size of the bathrooms. On the first and third floor, the communal accommodations have what’s called a flex bath, a bathroom within a bathroom, for handicapped individuals. A new bathroom was also added on the lower level.

Refuge areas were added on all four floors as well. Located at the end of the hallways, each space is large enough for a wheelchair and has a telephone that immediately connects with emergency dispatch. If there was a fire or some other crisis that prohibited using the elevator, a handicapped person could go to the refuge area to call for help and wait there until it arrived.

The size of the hall director’s apartment was expanded to add a second bedroom. The office is located on the ground level.



The three closet doors indicate this room is a triple.

Tearing out the ceilings meant assorted wiring—some of which was previously exposed--—could be hidden. Woodwork that remained was brought back to its original finish. Even the hardware for the handrails was matched to the originals.

The original ventilators on the roof were also kept; one is for air intake while the other serves as the vent for the bathrooms.

The quad area behind the building will have a central lawn with large paved sections at each end for tables and chairs, creating outside study areas.



The lighted canopy along the back of the building is a new addition.


email this page!

We welcome your story ideas, letters, photos, notable events, achievements, obituaries and/or memorium.

If you would like to submit an item, please contact the Editor at 862-1567.

Deadline for submissions is Tuesdays at 4 pm.

SHARE
Print this article Print
Email this
Subscribe
 Facebook

UNH Home | UNH News | Manage Your Subscription | follow UNH News on Twitter!
Campus Journal is produced by
UNH Media Relations
8 Garrison Ave., Durham, NH 03824
University of New Hampshire